ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Δασοπονία και σκοπό έχει να μας αφυπνίζει και να μας υπενθυμίζει την αξία του δάσους αλλά και την ευθύνη μας απέναντι σε αυτό και στο περιβάλλον γενικότερα, θέτοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επανεξέταση ουσιαστικών προβληματισμών για την προστασία και τη διαχείριση των δασών. Παράλληλα, είναι η αφορμή να δούμε στην πράξη την ατομική και συλλογική ευθύνη μας απέναντι στα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα και τελικά τον πλανήτη μας.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, γινόμαστε μάρτυρες φυσικών καταστροφικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι φωτιές, η ξηρασία, με ολέθρια συχνά αποτελέσματα για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη να αντιληφθούμε την αξία του δάσους και να ενεργήσουμε για την προστασία του, γίνεται επιτακτική.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να θέσουν ως στόχο  να φέρουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και τη φύση και να ενεργήσουν ανάλογα. Προκειμένου να αποδοθεί η πραγματική έννοια του εν θέματι εορτασμού  θεωρούμε αναγκαία την συνεργασία μας με άλλους φορείς για την ενθάρρυνση του φιλοδασικού πνεύματος.
Επισημαίνουμε ότι η διαχείριση των δασών μας και η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για πολλούς λόγους:
  • επειδή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής,
  • είναι υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα,
  • η πρόληψη καταστροφών και υποβάθμισής τους κοστίζει λιγότερο από την αποκατάστασή  τους και την αποζημίωση πληγέντων,
  • η προστασία και διαχείριση των δασών μας δημιουργεί χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας και
  • επειδή η δασική οικονομία μπορεί να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του δασικού κεφαλαίου επιβάλλεται και προσφέρει διέξοδο σε περίοδο περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης.
Επειδή όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αγαθά που προσφέρουν τα δάση, απευθυνόμαστε στους πολίτες των περιοχών μας και τους καλούμε όλους σε έναν αγώνα για την οργάνωση της δασοπροστασίας με ιδία συμμετοχή στον τόπο κατοικίας τους και στις τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουμε για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας.
Η Αν.  Γενική Δ/ντρια
Δασών & Αγρ. Υποθέσεων
ΦΤΙΚΑ ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου